De ondernemer in de stoel tegenover me kijkt me niet begrijpend aan. “Hoe bedoel je?”, vraagt hij, duidelijk in war gebracht door mijn vraag. “Precies zoals ik het zeg”, antwoord ik: “Hoe kom je thuis opdagen als je na een dag werken de sleutel in de voordeur steekt? Wie schuift er dan aan bij het avondeten? Welke versie van jou krijgen je vrouw en kinderen te zien? De ondernemer of de echtgenoot en vader?”

Inzicht

De ondernemer denkt na en komt tot het inzicht dat het 9 van de 10 keer zijn zakelijke versie is. De vervolgvraag hoef ik niet eens te stellen. Nee, dat zou hij inderdaad liever anders zien en zijn vrouw en kinderen vermoedelijk ook.

Wie kent ze niet, de op hun telefoon kijkende vaders langs het voetbalveld? Nog even een mailtje sturen, snel die offerte doorlezen of een antwoord geven op een vraag van een klant. Of die vriend of vriendin die er tijdens het etentje met zijn gedachten niet helemaal bij is of niet ophoudt te vertellen over de groei van zijn orderportefeuille, ondertussen de telefoon angstvallig in de gaten houdend?

Het is een bekend fenomeen: geen onderscheid kunnen maken tussen werk en privé-tijd. Uit onderzoek van recruitmentexperts Hays blijkt dat de helft van werkend Nederland moeite heeft om een gezonde balans te bewaren. We weten dus vrijwel allemaal dat er een probleem is, maar wie doet er ook daadwerkelijk iets aan?

“Wie kent ze niet, de op hun telefoon kijkende vaders langs het voetbalveld?”

Versie van jezelf

Het is tijd voor verandering. Voor jezelf, voor je partner en je eventuele kinderen. Maar vergis je niet, ook voor je cliënten en werknemers is het beter als je je telkens afvraagt welke versie van jezelf je presenteert in een situatie. Tijd om bewust een keuze te maken wanneer je er voor wie bent en diegene dan ook daadwerkelijk je onverdeelde en oprechte aandacht geven. Het is het meest waardevolle geschenk dat je te bieden hebt: aandacht.

Je hebt namelijk altijd een keuze, dus ook als het gaat om welke versie van jezelf zich in een bepaalde situatie bevindt. Neem je de werkversie mee naar huis of laat je die in de auto achter? Zit de vader in het zakelijke gesprek of de ondernemer?

Multitasking is bewezen onzin en je kunt je tijd slechts één keer besteden. Wil je die tijd optimaal spenderen? Efficiënt en daadkrachtig zijn op je werk, maar daarna liefdevol thuis? Maak die keuze en houd je eraan.

Lees ook: Multitasken bestaat niet.

Post-it

Toen ik de ondernemer een paar weken later weer sprak, bedankte hij me voor de vraag die hij aanvankelijk niet begreep. Het had enige moeite gekost om het in zijn systeem te krijgen, maar nu haalde hij voordat hij thuis zijn auto uitstapte een aantal keer diep adem en zette hij zijn telefoon uit. Grappig detail in zijn relaas was het vraagteken dat hij op een post-it aan zijn binnenspiegel had gehangen. Dat hielp hem telkens zichzelf de vraag te stellen: Welke versie van jezelf neem je mee? Dat de avonden en weekenden sindsdien een stuk gezelliger waren, zal niemand verbazen!