Het gebeurt jou ook wel eens. Vol goede moed en enthousiasme start je met iets en stop je uiteindelijk weer. Het wordt te lastig, je stelt het uit of je hebt gewoon geen zin meer. We laten het voortdurend gebeuren. Terwijl stoppen de grootste killer voor een effectief leven is.

“Stoppen is de makkelijkste keuze”

Je start bijvoorbeeld met een dieet. Dit betekent dat je in je omgeving ‘ja’ en ‘nee’ tegen bepaalde dingen zegt. Veel mensen omarmen je en zeggen ‘wat goed dat je dit doet’. Later zeggen dezelfde mensen ‘ach doe toch niet zo flauw’. De aankondiging wordt vaak omarmd, maar de uitvoering wordt door jezelf en je omgeving negatief beïnvloedt. Stoppen is dan de makkelijkste keuze.

Mensen die struggelen hebben altijd het probleem dat ze stoppen met iets waarmee ze gestart zijn. In hun privéleven en in hun werk. Binnen High Performance Coaching gaan we steeds dieper naar deze domeinen kijken.

Wat wil je bereiken met je onderneming? Waar zit je te struggelen? Welke problemen keren telkens terug? Wie was je op het moment dat je besloot te stoppen? Hoe belangrijk was het dan voor je? Waarom is je gedrag niet veranderd?

Wil je effectief zijn, dan moet je kiezen om niet meer te stoppen.

Lees ook: Je hebt altijd een keuze.

Wat is de waarde?

Dit kun je makkelijker bereiken door in je doel te gaan staan en de juiste waarde eraan te verbinden. 10 kg afvallen klinkt heel goed. Maar wat is dit echt voor jou waard?

Een cliënte vertelde mij welke waarde het voor haar heeft om fit te zijn: Niet alleen voelt zij zich veel zelfverzekerder als ze ergens binnenkomt om een vergadering te leiden of een presentatie te geven. Bovenal koppelt zij de waarde aan het feit dat ze met haar drie zoontjes langer kan meespelen dan ooit tevoren. Simpelweg omdat ze het nu veel langer volhoudt mee te rennen en te dollen.
Dan is de waarde zo belangrijk, er komt gewoon niets tussen.

Wat vind jij belangrijk? Durf je de waarde zo serieus te nemen dat je gaat starten en niet meer zal stoppen?

Succesvol zijn is weten wat je wilt bereiken. Daar koppel je een waarde aan vast, anders gezegd: Wat heb ik daaraan, wat levert mij dit op? Vervolgens kijk je wat er moet gebeuren. Je besluit waarmee je gaat starten én je besluit om hier niet meer te stoppen.

Dus neem een besluit, start ermee en stop er niet meer mee. Klinkt simpel, is het niet. Het vergt discipline, integriteit en volhardendheid. Succes overkomt je niet, het is een resultaat. Iets dat jij zelf hebt gecreëerd. En dan ben je écht effectief.