Een aantal jaren geleden wist ik niet beter dan dat er in december op coaching gebied weinig te verdienen viel. In mijn hoofd draaide een verhaal dat nagenoeg alle bedrijven in die maand reeds in opperste kerststemming verkeren, budgetten al lang op zijn, en potentiële cliënten in januari pas weer open staan voor nieuwe trajecten. Niet de beste maand om zaken te doen.

Inzicht

Dit was mijn zakelijke kijk op de feestmaand. Totdat mijn eigen coach mij vertelde dat december juist zijn beste omzetmaand is. Dat hij dan de meeste trajecten afsluit.

Het behoeft weinig uitleg dat het even kraakte in mijn hoofd. December is toch echt mijn rustigste maand van het jaar. Hoe kan dit nu? Mijn coach is niet een man met stoere praat om er goed uit te zien. Sterker, hij liet mij gewoon zien welke deals hij had gecreëerd.

Wat ik destijds niet zag was het onderscheid tussen de feitelijke betekenis van de maand december, ook wel ‘de realiteit’ genoemd, en de betekenis die ik erop plakte. Ofwel mijn interpretatie of mening. Anders gezegd, het verhaal in mijn hoofd óver de realiteit.

“December is toch echt mijn rustigste maand van het jaar. Hoe kan dit nu?”

De realiteit

De realiteit is dat in een jaar twaalf maanden zitten, december er één van is, tevens de laatste maand van het jaar, 31 dagen telt, waarvan twee officiële feestdagen en valt in het winterseizoen. Dat is de realiteit.

Mijn interpretatie over december, of zoals mijn coach het noemt ‘mijn Add-on’, is dat het een hele drukke maand is voor bedrijven, zij dan met allerlei afrondende zaken bezig zijn; zoals jaarafsluitingen en kerstborrels, niemand nog budget over heeft, veel mensen vrij hebben, het na de jaarwisseling weer allemaal gaat beginnen en dat dan pas het moment is om de draad weer op te pakken.

Betekenis

Wat je wil zien van jezelf is welke betekenis jij plakt op een feit of gebeurtenis. Wanneer je je hier bewust van bent, ben je in staat om te kijken of de betekenis die je er aan geeft je ‘krachtig’ of ‘zwak’ maakt.

In mijn voorbeeld over de maand december is het duidelijk dat de betekenis die ik er aan gaf, mij uitermate zwak maakte. Een zwakke betekenis geeft weinig ruimte en eigenaarschap om te dealen met situaties en leidt nagenoeg altijd tot zwakke acties.

Een zwakke interpretatie geloven is een schitterende manier om niet te doen wat effectief werkt.

Welke betekenis geef jij aan situaties?

Check daarom in bij jezelf welke betekenis jij plakt op feiten en gebeurtenissen. Kijk of dit je zwak of krachtig maakt. Door dit te doen creëer je twee opties:

  1. Maakt de betekenis je krachtig? Prima, hou hem bij je en kies een actie die leidt tot het gewenste resultaat.
  2. Maakt de betekenis je zwak? Zet die betekenis aan de kant, creëer nieuwe ruimte en kies een krachtige actie.

Dit lijkt simpel, maar is niet makkelijk. Je zult telkens moeten vertragen en inchecken bij jezelf. Wat gebeurt hier feitelijk? Welke betekenis geef ik er aan? Maakt die betekenis mij krachtig of zwak? Wat is de meest krachtige actie die ik nu kan doen?

Winnaarsmateriaal

Dit kunnen toepassen vergt coaching en training. De cliënten die hier toe in staat zijn, creëren substantieel minder drama en meer resultaat in hun leven en bedrijven. Ik noem hen ‘winnaarsmateriaal’. Zwakke gedachten en zwakke acties leiden nooit tot winst. Enkel tot redenen, uitleg en excuses.

Winnaarsmateriaal wint altijd. Ook in de maand van de feestdagen!