Roger Hardy

Na 17 jaar dienstverband in de corporate wereld bij ING heeft Roger Hardy begin dit jaar de stap naar het ondernemerschap gemaakt. We spraken Roger over welke ontwikkeling hij heeft doorgemaakt en de waarde van coaching hierin.

Seizoen 1, aflevering 3

Winnaarsmateriaal

In de serie Winnaarsmateriaal spreken we met de ondernemers & professionals uit het 5 VOOR TWAALF netwerk over hun bedrijf, persoonlijke ontwikkeling- & groei en welke impact coaching gemaakt heeft op dit alles. In de derde aflevering spreken we Roger Hardy, performance coach voor entrepreneurs, professionals, teams en organisaties bij Hardy Consultancy.

Even voorstellen

Roger Hardy.

“Ik ben Roger Hardy. Ik ben begin van het jaar, eind februari, voor mezelf begonnen. Na 17 jaar loondienst in de corporate wereld bij ING.”

Wat doe je precies? 

“Ik houd mij bezig met organisatie-, team- en leiderschapsontwikkeling met vooral een focus op coaching. Maar zodoende kom ik er ook achter dat andere aspecten bekomen. Ik geef nu onder andere ook trainingen en masterclasses.”

Wat is het grootste verschil tussen loondienst en ondernemerschap? 

“Het allergrootste verschil dat ik merk en dat wist ik ook wel, maar dat moet je ervaren ten opzichte van loondienst, is dat je continu bezig moet zijn met hoe je het bedrijf laat groeien. Met hoe je nieuwe klanten aantrekt. Dus niet alleen met de inhoud. Je kan wel met een klant bezig zijn, maar als je ondertussen niet bezig bent met nieuwe klanten te werven, daar over na te denken. Dan houdt het op een gegeven moment weer op. Dus dat is écht ondernemerschap. Kijken hoe je het bedrijf kan opbouwen, kan laten groeien en steeds groter en beter kan worden.”

De start

Wat was voor jou de aanleiding om te starten met coaching?

“Toch natuurlijk de stap… en ik kan wel stoer doen, maar het is toch wel heel erg spannend om van loondienst naar ondernemerschap te gaan. Ook in mijn eentje. De coach voor mij op dat vlak is iemand die mij dingen laat zien, die ik zelf niet zie. Waardoor ik veel sneller kan gaan dan dat ik het in mijn eentje doe. Ik zocht daarin een sterke, krachtige en directe coach die mij ook daadwerkelijk confronteert met dingen. Niet iemand die af en toe eens wat aait.”

Welke ontwikkeling heb je sindsdien doorgemaakt?

“Een mooi inzicht waar ik achter ben gekomen, mede door de coaching, is dat ik vaak met iets startte vol energie en als het liep dan stopte ik weer. Dan moest ik weer herstarten. Ik ben in gaan zien dat dit heel veel energie kost. Dat het ook niet effectief is. Dus ook bijvoorbeeld gerelateerd aan het werk dat ik nu doe. Ook als ik met cliënten bezig ben, dus ik heb een goed gevulde werkweek. Dan blijf ik doorgaan, focus houden op nieuwe cliënten en uitbouwen. Waarbij ik in het verleden wellicht had gedacht: ‘Yes mijn werkweek is goed gevuld met mooie klanten.’ Daar focus ik mij op en als het klaar is zie dan ik dan wel weer. Dat is wel écht een verschil ten opzichte van de beginfase.”

De coaching

Wat kenmerkt voor jou de coaching? 

“Wat jij heel erg doet is dat jij patronen laat zien. Krachtige patronen en minder krachtige patronen. Mede door die coaching, door het traject, ben ik gaan inzien welke patronen werkbaar waren en welke niet. Dat kenmerkt echt voor mij het traject. Ik ben dingen gaan zien die niet werken. Daar zijn wij mee aan de slag gegaan. Met continu commitments, met acties die ik direct moest implementeren. Zakelijk en privé. Ik merk gewoon dat ik daar heel veel baat bij heb gehad. Ik zie het gewoon terug in mijn resultaten. Zowel privé, binnen mijn gezin, maar ook zakelijk. Dus ik heb het afgelopen half jaar een behoorlijke groei doorgemaakt. En nogmaals, ik zie het ook terug in de resultaten.”

En hoe heb je dat inzicht geïmplementeerd? 

“Op het moment dat jij de gedachtes in je hoofd kan opmerken, opzij zetten, echt in balans bent en daar bewust van bent. Dan kan je ook volledig, echt 100% aanwezig zijn en gefocust zijn op je client.”

“Privé geldt hetzelfde. Na een pittige dag, verschillende cliënten gesproken, dan zet ik in mijn hoofd die knop om. Ik heb twee jonge kindjes. ‘Ik ben nu de allerbeste en meest betrokken papa van de hele wereld.’ Die knop gaat om. Die drie uur dat ze nog wakker zijn ben ik er voor ze. Andersom hetzelfde. Als ik naar cliënten toe ga. Ik moet veel switchen tussen verschillende cliënten, maar de ene client heeft er nul boodschap aan dat ik met mijn gedachten nog thuis of bij andere cliënten zit. Dus het intentioneel komen opdagen, dat is ook echt iets waar ik de afgelopen jaren inzicht in heb opgedaan en mezelf in heb ontwikkeld. Ik merk dat dit ontzettend effectief is. Ook in het werk dat ik doe.”

Het resultaat

Is er voor jou een leven van voor en na de coaching? 

“100%. Er is voor mij écht een leven voor de coaching en na de coaching.”