Op 25 mei 1961 verraste president John F. Kennedy het Amerikaanse Congres met de woorden: “Dit land moet zich verplichten om de mens nog voor het einde van dit decennium op de maan te laten landen en hem weer veilig terug naar aarde te brengen.” Werkelijk niemand geloofde de uitspraak van Kennedy. Het werd gezien als grootspraak, omdat de Amerikanen op dat moment een enorme achterstand hadden in de race naar de ruimte op de Russen.
Ik hou van grootse plannen, van uitdagingen en krachtige voornemens. Van mensen die zichzelf stevige doelen stellen. Zij zijn degenen die verder komen. Voorwaarde is wel dat het niet alleen bij het aankondigen van die plannen blijft.
Ik hoor veel te vaak plannen voorbijkomen die ongelooflijk goed klinken. Waar je van denkt: ‘Nou, die is goed bezig’. Echter na een week of zes, zeven, acht is er weinig tot niets meer van die plannen over. En wanneer je dan vraagt hoe het ermee staat, krijg je een kort antwoord met non-argumenten waarom het allemaal toch niet lukte of door kon gaan.
“Plannen die plannen blijven, starten altijd morgen, volgende week of volgend jaar. Nooit nu.”
Voordelen
Waarom doen mensen dat eigenlijk? Het antwoord is eenvoudig. Omdat ze er voordeel bij ervaren.
Het eerste voordeel is dat ze er goed uitzien, indruk maken en erkenning ontvangen. Grootse plannen worden door de buitenwereld met warmte ontvangen. En dat voelt goed.
Evenals het tweede voordeel: niet in actie hoeven komen. Dit gebeurt wanneer ze zichzelf in de ‘voornemen-modus’ positioneren met uitspraken als ‘Ik ga mij vanaf nu helemaal richten op…, volgend kwartaal starten wij met…, of heb je al gehoord dat ik…’. Alles wat je hierna zegt, klinkt goed en hoef je niet meteen te doen. Wel zo comfortabel. Plannen die plannen blijven, starten altijd morgen, volgende week of volgend jaar. Nooit nu.
Voordelen met verborgen nadelen
Het zijn echter allemaal voordelen met verborgen nadelen.
Het eerste nadeel ga je snel zelf ervaren. Want jij weet zelf heel goed wat je overal aangekondigd hebt, maar je weet ook heel goed dat je nog niet begonnen bent. Dit gevoel komt niet direct in de eerste week opzetten, maar wel rap. En dat gaat knagen aan je. Uitstelgedrag knaagt. Dan na een aantal weken gaan mensen vragen hoe het er mee staat. Want hoe zeer jouw omgeving grote plannen en voornemens toejuicht, men zwijgt beleefd en diplomatiek wanneer blijkt dat de uitvoering op zich laat wachten.
Tot slot, het grootste nadeel is dat resultaten uitblijven. En daar zit toch uiteindelijk de echte winst, nergens anders. Alleen met resultaten kom je verder, breid je iets uit, bouw je iets op en groei je in omzet en winst.
Plannen groots aankondigen en niet uitvoeren, kost je een vermogen. Het kost je je naam, tijd, je geloofwaardigheid en resultaat. Allemaal zaken waar je zuinig op moet zijn.
Commitment
Waar je naar wilt kijken, is wat je echte doel is en wat jou dit waard is. Wanneer je dit helder op je vizier hebt en goed zicht hebt, kun je kiezen hier een ‘commitment’ op uit te spreken. Niet als een woord, maar als een daad.
De betekenis van het woord commitment in de wereld van high performance coaching = een krachtige belofte waar niets tussen komt – iets waar je je aan verplicht – iets dat je tot werkelijkheid verklaart.
Lees ook: Hoe commitments levens radicaal veranderen.
Mijn cliënten kunnen je zo zeggen waar zij een commitment op hebben. Zij weten heel erg goed waarop én waarom zij een commitment hebben. Wat zij moeten doen, wanneer zij dat doen en welke waarde zij daaraan verbinden. Dit doen zij zowel in hun persoonlijke leven als in hun bedrijf. Er komt nooit iets tussen dat hen laat uitstellen of stoppen. Geen smoesjes, excuses of redenen, geen Covid 19, geen tegenslagen, geen ‘ik heb twee zieken en dus gaat het vandaag niet lukken’.
Helemaal niets.
Commitment is een daad, geen woord. Woorden doen niets, daden doen alles. Commitment dicht het gat tussen jou en het resultaat. Het is een fundament waar alles op gebouwd wordt. Je kunt bijvoorbeeld een commitment hebben op het aantal cliënten dat je in 2022 wilt creëren, op een winstdoel, bedrijfsovername, je partner thuis, een tweede vestiging of dat eerste boek. Wanneer je je commitment uitspreekt op een doel geeft het je ruimte en inzicht waar je ‘ja’ en waar je ‘nee’ op gaat zeggen. En dat is essentieel, omdat waar je ‘ja’ en ‘nee’ op zegt de kwaliteit en succes van je leven bepaalt.
Kijk naar Kennedy en zijn commitment om de eerste mens op de maan te zetten. Alles op alles werd in het werk gesteld en kwam er niets tussen. Zelfs niet zijn overlijden.
De rest is geschiedenis.