Youri Penders, Passion for Paper

Onlangs voltooide Youri Penders van Passion for Paper een bedrijfsovername. Met deze overname wil hij de verschraling in de markt van bijzondere papiersoorten tegengaan. 5 voor twaalf interviewde hem, eerder in dit proces, hierover.

Even voorstellen

“Ik ben Youri Penders en ik ben ambachtelijk drukker bij MoetMoet Dutch Letterpress, waarschijnlijk de kleinste drukkerij van Nederland.”

Bedrijfsovername

“Op dit moment, op het moment van opname, zijn we bezig met een bedrijfsovername. Een bedrijfsovername die in het verlengde ligt van de drukkerij. Iets waarvan ik me nu afvraag: als ik niet deze coaching had gehad, was ik hier wel überhaupt toe in staat geweest? Had ik het überhaupt aangedurfd?”

“In de bedrijfsovername heb ik nu een tiental mensen om mij heen. Jean-Paul is daar één persoon van, maar er zitten nog een aantal andere specialisten om mij heen die zich bezighouden met takken van sport waar ik niet zo in thuis ben. Deze specialisten heb ik allemaal uitgekozen op hun precisie en nauwkeurigheid. Dus dat zijn mensen waarvan ik voel dat zij op eenzelfde manier in hun werk staan.”

Team Youri

“Vervolgens ben je bezig met documenten opstellen, wat natuurlijk helemaal niks te maken heeft met de hele pers. Daar komt op zichzelf op dit moment geen stukje drukwerk uit naar voren. Het heeft wel alles te maken met waar ik naartoe wil en waar ik Youri Penders over tien jaar zie. Misschien zelfs wel over twintig jaar. Het is absoluut een team wat ik nu creëer om mij heen met mensen die op een of andere manier een bepaald specialisme hebben. Net zoals ik mijn specialisme heb op mijn gebied.”

Premium papers

“In 2022 ga ik mij meer richten op de ‘Premium papers’, dus meer het bijzondere papier. Wat voor mij natuurlijk een belangrijk onderdeel is. Voor mij zijn de pers, inkt en papier de drie belangrijke elementen die ik nodig heb om een mooi drukwerk te verzorgen. Het gevoel dat ik altijd heb bij bijzonder papier, daar ga ik mij verder in specialiseren en zorgen dat er veel meer mensen en bedrijven zijn in Nederland die daar ook uit kunnen kiezen. De verschraling die daar plaats heeft gevonden in de loop der jaren, ik voel wel een roeping om daar iets aan te gaan doen en te zorgen dat er dus meer keuze komt uit bijzondere papiersoorten.”