Commitment. Een prachtig en essentieel woord. Maar tegelijkertijd een misplaatst begrip waar je voorzichtig mee moet omgaan. Commitments hebben namelijk consequenties. Ze zorgen ervoor dat er radicale veranderingen plaatsvinden. In positieve zin. Of het nu gaat om je relatie, vitaliteit, werk of sociale domein. Commitments veranderen je leven. Hoe? Dat ga ik je nu vertellen.
Voor een juist beeld wil ik eerst duidelijkheid geven over wat commitments daadwerkelijk zijn.
Een commitment is een belofte
Een commitment is iets dat je uitspreekt tot werkelijkheid. Een verklaring. Een doel dat je hebt dat zo belangrijk is dat er niets tussen komt.
Door het hebben van een commitment ga je…
- eerlijk naar jezelf kijken.
- doen wat je zegt dat je gaat doen.
- ergens écht voor.
- weten wat je daadwerkelijk belangrijk vindt.
- heel goed weten waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen zegt.
- met focus werken.
- een deadline stellen en de acties uitvoeren.
- impact maken.
Als high performance coach heb ik (onder andere) een commitment op mijn cliënten. Ik doe alles wat nodig is om hen te ondersteunen in het halen van hun doelen. Zonder enige terughoudendheid, belemmering of beperking. Redenen en excuses (lees: smoesjes waarom dingen niet gebeuren) hebben nog nooit tot resultaat geleid. Commitments wel. Professionals hebben commitments. Sterker nog: ze hebben ze niet, ze leven ze!
Perspectief bepaalt het beeld
Laten we twee situaties met elkaar vergelijken.
Stel, je gaat met het vliegtuig op vakantie. Je vertrekt ruim van tevoren, zodat je zeker weet dat je de vlucht haalt. Mocht er onderweg iets gebeuren, een lekke band bijvoorbeeld, dan zoek je een oplossing. Kost wat kost. Je zult er alles aan doen om je vlucht te halen. Op je vakantie heb je een commitment, want het is van enorme waarde voor jou en je familie.
Stel, je hebt een zakelijke afspraak. Net voordat je vertrekt, doet zich een vervelende situatie voor; een lekke band. Die afspraak ga je niet redden. Daarom besluit je om te cancelen. Deze meeting was dus niet belangrijk genoeg. Anders had je er alles aan gedaan om alsnog op locatie te verschijnen. Een absoluut commitment ontbreekt hier, waardoor je totaal andere keuzes maakt.
Snap je wat ik hiermee wil zeggen? Hoe belangrijk iets voor jou is, bepaalt het uiteindelijke resultaat. Een commitment hebben op iets maakt dat het zo belangrijk voor je is dat je altijd alles doet wat nodig is om het gewenste resultaat te halen.
Zoals ik al zei, veranderen commitments levens. Daar zijn vier dingen voor nodig: eerlijkheid, bewustwording, integriteit en competenties. Ik geef je een toelichting.
Eerlijk zijn is een keuze, net zoals liegen
Alles begint bij eerlijkheid. Eerlijkheid in de context van: ‘Waar sta je nu’? Wat is de positie die je inneemt? Wie ben je, wat doe je en wat doe je niet? Eerlijk kijken naar hoe je nu leeft en werkt. Niet een beter beeld dan de werkelijkheid schetsen, maar kijken naar jezelf zoals het is. Heel vaak is dit heel oncomfortabel om te doen. Maar essentieel om je ‘echte nu’ in kaart te brengen. Je kunt niet effectief naar je doel toewerken wanneer je niet weet waar je nu staat.
Vervolgens kun je gaan kijken naar wat je wilt bereiken: Je doel. Daar waar je naartoe wilt. Hier speelt eerlijkheid ook een bepalende rol. Hoe echt wil je dit? Hoe belangrijk is dit voor je? Wat levert het je op? Welke waarde hecht je aan het resultaat? Ben je bereid het werk te doen? Stuk voor stuk vragen die eerlijke antwoorden verdienen. Door dit te doen ga je jouw doelen oprecht bepalen en krijgen ze een plaats in je leven. Het worden commitments.
Bewustzijn creëert helderheid
Het tweede aspect is bewustwording. Bewustwording over: Waar geef je een commitment op? Wat komt er allemaal bij kijken? Ben je bereid om het werk te doen? Stof tot nadenken, voordat je een commitment op iets geeft! De meest frustrerende vorm is dat mensen uitspreken: ‘ik heb het in ieder geval geprobeerd’. Het wordt moeilijk en ze krabbelen terug. Maar als je een commitment leeft, is er geen weg terug. Het is wat je tot werkelijkheid spreekt.
Veel mensen maken het zichzelf echter enorm lastig, omdat ze met alles tegelijk bezig zijn. Eerst moet je kunnen vertragen, om te kijken wat voor jou van waarde is. Anders gezegd: Je bewust zijn om te weten waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen zegt. Als je vier tot zeven commitments kunt leven is dat veel. Dit kan alleen met de juiste focus. En voordat je iets belooft, een commitment op iets geeft, moet je exact weten wat je doet.
De meest succesvolle cliënten zijn slechts met één of twee zaken bezig. Ogenschijnlijk saai, maar ze zorgen gewoon dat hun ambities werkelijkheid worden. Whatever it takes.
Lees ook: Multitasken bestaat niet.
Integer gedrag is niet vanzelfsprekend
Integriteit is dat wat je zegt overeenkomt met wat je doet. ‘Weten wat je moet doen’ en ‘doen wat je weet’ zijn twee totaal verschillende werelden. In de wereld van commitments richt je je op ‘doen’. Je bepaalt je doel waar je een commitment op geeft. Vervolgens kijk je wat nodig is om dit doel te behalen. In een planning neem je de termijnen op. Stap voor stap werk je het lijstje af en voltooi je ze. Daar laat je niets of niemand tussenkomen, want bij een commitment:
- Doe je simpelweg wat nodig is.
- Zet je alle redenen en excuses aan de kant.
- Neem je jezelf en jouw doelen 100% serieus.
- Kun je op jezelf rekenen.
Competentie is in staat zijn om de acties te doen
Als laatste moet je competent zijn. Je kunt geen commitment geven op iets waar je geen kennis van hebt. Iemand die geen verstand heeft van auto’s kan simpelweg geen commitment geven op het repareren van een auto.
Je zult dus competent moeten zijn. Een non-stop proces waar je focus op dient te blijven liggen. Net zoals bij topsporters. Iedere dag zijn zij gecommitteerd aan het optimaliseren van hun competenties. Zodat zij beter en beter worden in hun vak. Je kunt niet stellen: ‘ja dat beheers ik nu wel, ik ben uitgeleerd en uitgeoefend’. Er is altijd een volgend, hoger niveau.
Rust en ritme: de weg naar resultaat
Wat is het doel? Wat zijn de consequenties? Ben je echt bereid het werk te verrichten? Effectief en efficiënt! Als je gecommitteerd bent, tolereer je niets van jezelf, en van anderen. Je stopt met klein denken, multitasking, chaos in je hoofd en onvoldoende focus. Commitments creëren rust en ritme. Bovendien houden ze je angsten en emoties onder controle. En als je een commitment nakomt, krijgt je zelfvertrouwen een boost. Dan weet je hoe het voelt om met focus te komen opdagen en te groeien.
Alles is afhankelijk van wie je wilt zijn en wat je daarvoor moet doen én laten. Deze keuzes bepalen jouw kwaliteit van leven. Wat is voor jou van waarde in jouw relatie, bedrijf, vitaliteit en sociale domein? Focus op het commitment wat je nu kunt leven!
Uiteindelijk richten commitments je vizier scherper af. Met de nadruk op actie en bewustzijn. Dat je aanwezig bent en doet wat je moet doen. Op het maximale van je kunnen. In feite schept het ook duidelijkheid over wat je altijd deed, wie je toen was en wat je vanaf nu gaat doen. Praktisch komt dit neer op twee zaken: een haalbare deadline en de benodigde acties. Commitments zetten je op scherp. Klaar om te gaan doen wat er moet gebeuren!
Een belangrijke opdracht
Kijk eens eerlijk naar jezelf en naar de verschillende domeinen van jouw leven. Je relatie, werk, vitaliteit en sociale domein. Wat wil je bereiken?
Maak hiervan een lijst. Zowel zakelijk als privé. En kijk er eens goed naar. Wat zie je? Hoe belangrijk is het voor je? Wat levert het je op? En wat kies je?
En: Ben je bereid hier een commitment op te geven?
Wat cliënten zeggen over dit inzicht
“Je hebt mij heel bewust gemaakt van het feit dat je maar een paar commitments in je leven kunt hebben.” Dat is wat Daphne Beaujean antwoordde toen ik haar tijdens de opname van de ‘Winnaarsmateriaal-serie’ vroeg welk inzicht uit de coaching significant impact heeft gemaakt op haar leven.