Iedereen heeft zijn of haar ideale beeld over hoe het ooit gaat worden of zou kunnen zijn. Op het gebied van werk, geld, relaties, een fit lichaam of de volgende stap.

Maar dan is daar de realiteit. Eerst maar weer eens zorgen dat die mailbox opgeschoond raakt, vergadering op het laatste moment nog vlug voorbereiden, een paar mensen bellen die al te lang op een antwoord zitten te wachten en dan snel naar huis want er moet ook nog gegeten worden en een kind naar de voetbaltraining worden gebracht. Voor je het weet plof je neer op de bank en is de dag voorbij. En weer denk je: Vanaf morgen ga ik het anders doen.

“Morgen is codetaal voor nooit.”

Het is altijd “morgen”

Het vervelende van morgen is dat het morgen is. Het is altijd morgen en nooit nu. In de coaching zeggen we dan ook: Morgen is codetaal voor nooit.

Hoe komt dat nou dat we nagenoeg al onze voornemens en acties parkeren in het mysterieuze land van morgen? Om in één zin hier een antwoord op te geven: Doordat we de tijd die we nu hebben niet effectief benutten.

Laten we hier verder op in gaan.

Nu, het verleden en de toekomst

Er zijn drie tijdscomponenten: Nu, het verleden en de toekomst. Heel simpel en heel overzichtelijk.

Het meest effectieve inzicht dat ik in coaching heb opgedaan is: ‘dat wat ik nu doe, bepaalt mijn toekomst’. Ga maar na:

  • Wat ik nu eet en drink, bepaalt mijn toekomstige gewicht en fitheid.
  • Hoe ik mij nu voorbereid, bepaalt het succes van mijn presentatie volgende week.
  • Hoeveel aandacht ik nu spendeer aan mijn ouders, bepaalt of ik later wel of geen spijt krijg als ik terugkijk op dingen.
  • Hoe ik nu studeer, bepaalt mijn competentie en groei als coach.
  • Hoe ik nu reageer op mijn partner, bepaalt hoe zij mij ervaart en daarmee de kracht van onze relatie.
  • De aandacht die ik nu aan mijn kinderen besteed, maakt impact op hun ontwikkeling.

Het enige moment waarop je leven zich afspeelt is nu. Wat je nu doet, bepaalt je toekomst. En omdat je leven zich in het nu afspeelt en nergens anders is het ALTIJD nu.

Het verleden was gisteren, vorige week, vorig jaar of nog langer geleden. En dus voorbij. Met geen enkele mogelijkheid kun je terug naar je verleden. Het enige wat je met het verleden kunt doen, is ervan leren. Met je beste denken heb je in het verleden dingen gekozen, gedaan en gezegd om je toenmalige doelen te bereiken. En dat is je op sommige momenten goed gelukt en op anderen niet. Je beste denken heeft je gebracht waar je nu staat. Sla jezelf ook niet telkens voor je hoofd over je verleden, maar leer ervan. Je verleden is een soort van spiekbrief voor wat voor jou nu wel en niet werkt. Maak hier gebruik van!

De toekomst is morgen, volgende week, volgend jaar of ooit. Ook hier kun je met geen mogelijkheid naar toe. Je kunt het er alleen maar over hebben. Op dat punt is de toekomst taal. Dat maakt dat het wel mogelijk is om je toekomst uit te spreken. Benoem welke resultaten je wilt boeken; Wat wil ik creëren? Wat wil ik bereiken? Wat wil ik hebben? Maar ben hier wel zuinig op wat je kiest. Het is belangrijk dat het doelen zijn die er echt toe doen. Waar het voor jouw baan, bedrijf of leven significante impact maakt als je deze doelen haalt. Zodat het niet een voornemen maar een echt commitment wordt. Voornemens zijn voor amateurs, commitments voor professionals.

De gewenste toekomst

Om je gewenste toekomst naar nu te halen maak je een lijst met welke acties je hiervoor moet doen. Wat moet je wanneer doen? Nu zul je wellicht denken, is dit alles? Nou niet bepaald, want weten wat je wanneer moet doen, maakt nog niet dat je dat ook echt gaat doen. Hiervoor ontbreekt nog slechts één schakel die dat kan garanderen. En die schakel ben jij.

Lees ook: Waarom mensen starten en stoppen.

En daar zit het hele euvel. Het gaat om ‘wie je moet zijn’. Welke versie van jezelf is nodig om telkens de juiste dingen te doen. Wie moet je zijn om steeds weer te weten waar je ‘ja’ en waar je ‘nee’ op moet zeggen. Ook dit verschijnt wellicht heel simpel en kort door de bocht voor je. Maar weet dat het succes van je leven en bedrijf wordt bepaald door alle antwoorden die JIJ geeft op alles wat voor je verschijnt. Maar weet ook, dat als jij jezelf bouwt als iemand die weet waar hij ‘ja’ en ‘nee’ op zegt, je nooit meer naar bed hoeft te gaan met de gedachte ‘morgen ga ik het anders doen’.

Lees ook: Welke versie van jezelf neem je mee?