Feedback werkt! Mits die eerlijk en niet terughoudend is. Zoals bekend, heb ik een stevige afkeer van mensen die zaken mooier doen voorkomen of om de hete brij heen draaien. Ik waardeer eerlijkheid in mensen. Daar kwam ik laatst een mooie quote over tegen.

“He who dares not offend, cannot be honest – Thomas Paine”

Thomas Paine was een belangrijke denker uit de tijd van de Amerikaanse en Franse revoluties. Dat kun je snel vergeten, maar de quote is het onthouden waard. Hoe verhoudt beledigen zich tot eerlijkheid? Laat ik uitleggen op welke manier je deze quote kan toepassen.

Feedback nemen

Feedback is een belangrijke bouwsteen voor groei. Als je vooruit wil komen, heb je anderen nodig. Om van te leren, om je aan te moedigen, maar ook om je van inzichten en adviezen te voorzien. Dat hoeft zeker niet altijd applaus te zijn. Soms pak je zaken niet slim aan, maak je fouten of zijn er betere wegen te bewandelen. Dat wil je dan uiteraard eerlijk horen.

Het grote voordeel van feedback is dat je dit bijna altijd direct kan toepassen in je gedrag. Je wil leren en verbeteren. In staat zijn dingen te doen die je eerder niet deed. Waardoor je resultaten boekt die je eerder niet had. Om feedback te kunnen toepassen, hoef je niet eerst terug naar school of een 6-daagse cursus te volgen. Dit is wat we in coaching noemen: Daadkracht en snelheid.

Feedback geven

Feedback geven is een kunst. Vaak weet je heel goed wat je van iemand vindt. En weet je dus ook heel goed wat je moet zeggen. Maar is het lastig om dit te doen. Er zijn tal van redenen om terughoudend te zijn met je feedback. Beledig ik iemand nu niet, vindt die ander mij dan nog wel leuk of heeft het nadelige consequenties voor mij als ik dit zeg?

Geen eerlijke feedback geven is zelfs egoïstisch te noemen. Wanneer iemand namelijk een commitment heeft op een persoonlijk- of bedrijfsdoel wil je alles doen om diegene verder te helpen. In deze kan feedback nooit slecht of beledigend zijn. Hooguit confronterend en oncomfortabel. Maar daar wordt die persoon alleen maar beter van. Dit nalaten om reden van persoonlijk ongemak of eigen belang is egoïstisch. Je draagt dan niet bij aan de hoger gelegen doelen van het bedrijf of de persoon.

Commitment

Wanneer iemand jou om een feedback vraagt, heeft diegene er dus niets aan als je zaken mooier maakt of de vraag ontwijkt. Wees dus eerlijk en vertel wat je echt vindt.

Als jouw feedback kritisch is, stel dan eerst de vraag: ‘Op een schaal van 1 tot 10: Hoe direct en eerlijk wil je dat ik ben?’ Degene die daadwerkelijk feedback wilt, zegt dan vaak een 8, 9 of 10. En geeft je dan alle ruimte om eerlijk te zijn.

En zo hoort het ook.

Simpelweg omdat het werkt.