Goede voornemens werken niet, schreef ik in mijn vorige blogpost. Laat ik uitleggen waarom het logisch is dat jouw goede voornemens steeds naar de achtergrond raken en uiteindelijk volledig uit zicht zijn.

Het is een bekend cliché. De antwoorden die je krijgt als je iemand vraagt: ‘Wat zijn jouw voornemens dit jaar?’

  • Ik ga eindelijk afvallen;
  • Ik wil mijn netwerk uitbreiden;
  • Ik ga minder overwerken;
  • Ik ga meer lezen;
  • Ik wil een boek gaan schrijven;
  • Ik wil mijn studie oppakken;
  • Dit jaar stop ik echt met roken;
  • Ik wil beter met mijn personeel omgaan;
  • Ik ga meer tijd aan mijn kinderen besteden.
  • Ik wil minder vlees gaan eten.

Mensen beginnen het nieuwe jaar met een hoop voornemens en delen die luid en duidelijk met wie het maar horen wil. Net zoals je de klok kunt gelijkzetten op het moment dat de voornemens worden aangekondigd, kun je ook voorspellen wanneer er van alle voornemens weinig tot niets meer over is. Hoe staat het bijvoorbeeld vandaag (!) nog met je voornemens, laat staan op een willekeurige datum als 27 maart of 5 oktober? Hoogstwaarschijnlijk zijn ze weggeëbd en uit het zicht verdwenen tot de volgende 1 januari. En dat is helemaal niet gek.

Waarom stranden voornemens zo vaak?

De definitie van het woord ‘voornemen’ volgens de Dikke van Dale is: iets dat je gaat doen.

Voornemens zijn wensen die je graag wilt verwezenlijken. Ze moeten nog gaan gebeuren. Anders gezegd: ze gebeuren nu niet.

De meeste mensen die roepen ‘ik ga stoppen met roken’ hebben waarschijnlijk op dat moment nog een sigaret in hun hand. Ze zijn nu niet gestopt. Ze weten wat ze willen gaan doen, maar doen het niet. Het probleem is dat een voornemen enkel bestaat in taal die verwijst naar de toekomst. Morgen ga ik stoppen, aan het eind van de week ga ik stoppen, volgend jaar ga ik stoppen. Het zijn alleen maar woorden. Er is nu geen actie. Er gebeurt nu niets.

Er is een wereld van verschil tussen ‘iets gaan doen’ en ‘iets doen’. Iets dat je ‘doet’, bestaat in de fysieke realiteit, in het hier en nu. Dit is de wereld van de actie. Geen woorden, maar daden. Je doet het. Je kunt het zien en daardoor ook geloven. Het enige moment waarop je in actie kunt komen is nu. Het verleden is het verleden. De toekomst bestaat alleen uit taal. ‘Iets doen’ vindt plaats in het nu. ‘Iets gaan doen’ vindt plaats in de toekomst.

Kom nu in actie.

Kortom, wil je serieus aan de gang om een voornemen om te zetten in tastbaar resultaat?

Dan start nu met starten. Morgen, volgende week of volgend jaar is codetaal voor ‘nooit’. Het enige moment dat je impact kunt maken op je voornemens, je doelen en je leven is nu.

Geen voornemens, geen uitstel, maar concrete actie. En als je daarbij hulp nodig hebt, dan ga ik je daar bij helpen. Benader me gerust voor een doelgerichte kop koffie. Succes!