Tot ’s avonds laat moeten doorwerken, een deadline missen of moe aan je nieuwe werkweek beginnen. Weer de beschikbare tijd verkeerd ingedeeld, weer afgeleid en van je werk gehouden door sociale verplichtingen of netwerkbijeenkomsten die eigenlijk niets opleveren. ‘Ja’ gezegd tegen een taak die niet direct resultaat oplevert, omdat je niet durfde te weigeren.

Omstandigheden bepalen hoe intensief, geconcentreerd en geïnspireerd je met de belangrijkste zaken in je leven bezig bent. Tenminste als je dat toelaat.

“Tijd is schaars en je hebt doelen die gehaald moeten worden.”

Been there, done that

Jaren geleden besloot ik daar radicaal een einde aan te maken. Geen afleidingen meer, geen excuses meer. Ik wilde baas zijn over de omstandigheden waarin ik werk en leef. En dat betekende keuzes maken en kritisch kijken naar hoe ik mijn leven had ingericht. Geen bestuurslidmaatschappen meer, niet naar vrijblijvende netwerkbijeenkomsten en al helemaal geen afspraken maken die me niets opleverden. Ik wilde alleen nog maar werken aan mijn persoonlijke doelen in zowel mijn bedrijven als in mijn privéleven. En iedere dag weer progressie boeken.

Het resultaat? Rust en focus om bezig te zijn met de dingen die ik echt belangrijk vind. Het is de aanpak die het mogelijk maakt dat ik mijn geld verdien met wat ik liefste doe: high performance coaching.

Grijp in

Je kunt omstandigheden naar je hand zetten. Binnen jouw cirkel van invloed bevinden zich veel zaken die niets opleveren, maar er juist voor zorgen dat je minder productief bent dan je wilt. Grijp in en wordt de baas over je eigen leven. Tijd is schaars en je hebt doelen die gehaald moeten worden. De rest is bijzaak.

In dat verband weten mijn cliënten meteen waar ik het over heb als ik De Gelukkige Schizo ter sprake breng.

De Gelukkige Schizo

De Gelukkige Schizo is een documentaire van de VPRO’s Uur van de Wolf. De hoofdpersoon en naamgever van de aflevering is dichter, schrijver en bloemlezer Gerrit Komrij. Hij woonde de laatste tientallen jaren van zijn leven in een landhuis in Portugal. In de documentaire volgen we de dichter bij zijn dagelijkse beslommeringen. Alles in zijn leven staat in dienst van zijn metier. Het ritme van de dag, de oude dame die het huishouden bestiert en zijn man die de post haalt, de administratie voert en zorgt dat Komrij kan doen waarvoor hij gekozen heeft: schrijven en dichten.

Komrij woont niet voor niets ver weg van de Nederlandse literaire scene: hij heeft rust en ruimte nodig om te kunnen werken. En dat vergde een drastische keuze: duizenden kilometers verderop in een vreemd land gaan wonen en daar zijn leven opnieuw inrichten.

Komrij leeft zijn keuzes en heeft een extreme focus. Hij heeft de omgeving en invloeden van buitenaf tot een minimum beperkt. Ondanks dat ik geen lezer ben, heb ik wel heel veel bewondering voor zijn moed en keuzes.

In mijn kantoor hangt sinds kort een ingelijst, handgeschreven gedicht van Komrij. Zo word ik dagelijks herinnerd aan de man die zijn eigen voorwaarden schiep. Zijn omgeving aanpaste aan zijn behoeften. Die leefde in dienst van zijn kunst. En weet ik dat ik zelf de baas wil blijven over mijn tijd, over mijn leven.

Mij overkomt niets: ik schep mijn eigen omstandigheden.