1-op-1 coaching

De absolute basis

Ik ben altijd weer verbaasd waar twee mensen toe in staat zijn, wanneer zij vanuit de veiligheid van een 1-op-1 gesprek, professioneel aan de slag gaan om hoger gelegen doelen te realiseren.

Het vak van professionele coaching gaat in de kern over twee elementaire zaken, namelijk ‘luisteren’ en ‘spreken’. Vooropgesteld dat de coach competent is binnen zijn domein. Het is niet ethisch om niet competent te zijn. Per slot van rekening werken wij met bedrijven en dus met mensen. In deze voel ik het als een verplichting om goed opgeleid te zijn en mij verder te ontwikkelen. Na de beroepsopleiding Coaching & Counseling ben ik gestart met het Inner Stance programma, in de leer bij Dusan Djukich. Hij is een topcoach uit San Francisco en schrijver van het boek Straight-line Leadership. Daar worden ik en andere coaches wekelijks getraind om competenter en competenter te worden.

Zijn eerste vraag kan ik mij goed herinneren: How good do you think you can listen? Mijn antwoord destijds: Well, I think pretty good. Waarop hij antwoordde: No, you don’t.

Luisteren

Nu, een aantal jaren later, begrijp ik wat hij bedoelde. Het is een vak om te luisteren, écht te luisteren. Om achter de ogen van de ander te kruipen en zijn gecreëerde wereld, welke louter opgebouwd is uit taal, te begrijpen. Dit klinkt simpel, maar is alles behalve makkelijk. Welke betekenis verbindt iemand aan woorden als bang, moeilijk, veel, lastig, duur of goed wanneer hij deze uitspreekt? Mijn eigen betekenis, welke ik aan die woorden verbind, mag ik niet koppelen aan die van de ander. Dat heet projectie en leidt tot een non-conversatie.

Spreken

Zo ook met spreken. Wat ik zeg, is iets anders dan wat iemand hoort. Er is een verschil om ‘tegen iemand te praten’ of ‘met iemand in gesprek te zijn’. In staat zijn de ander te ontmoeten waar hij is. In de wereld van coaching gaan we zelfs een niveau dieper. En dat is dat we ‘in’ iemand spreken. Zodat het voor de ander zichtbaar wordt. Op dat moment creëer je een ervaring. Dan transformeert een gesprek naar een ervaring.

De principes

  • Het enige moment waarop je leven zich afspeelt is nu.
  • Integriteit is dat wat je zegt overeenkomt met wat je doet.
  • Commitment dicht het gat tussen jou en het resultaat.
  • Feedback is een belangrijke bouwsteen voor groei.
5 Voor Twaalf

Coaching is iemand laten zien wie hij nu is en wat hij nu doet waardoor hij heeft wat hij nu heeft & iemand laten zien wie hij kan zijn en wat hij moet doen om te krijgen wat hij wilt.

Jean-Paul Bindels

High Performance Coach
Jean-Paul Bindels

Wie ik ben

Ik ben een ervaren en gedreven ondernemer. Opgegroeid in een Zuid Limburgse retail-familie (SPAR en EDAH) en nu reeds meer dan 20 jaar aangesloten bij HEMA. Successen als ook een aantal schrammen neem ik mee in de coaching.

Hoe ik creëer

Ik ben tot beroepscoach opgeleid aan de Alba academie en daarnaast deelnemer van het Performance Coaching traject van Inner Stance waar ik wekelijks getraind word door dé zwaargewicht in de wereld van coaching, Dusan Djukich.

Jean-Paul Bindels
Ondernemers

Winnaarsmateriaal

De professionals & ondernemers met wie 5 VOOR TWAALF werkt, weten zelf heel erg goed hoe ze hun bedrijf moeten leiden. 5 VOOR TWAALF ondersteunt hen bij het creëren van effectieve en betekenisvolle levens.